ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ
Το Όσλο προσφέρει τη δική του συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Κατά την επιστημονική παραδοχή, ο στόχος της ανθρωπότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλίματος και των οικοσυστημάτων, είναι η διατήρηση του φαινομένου του θερμοκηπίου σε θερμοκρασίες κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε ετήσια βάση.

Κατά την επιστημονική παραδοχή, ο στόχος της ανθρωπότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλίματος και των οικοσυστημάτων, είναι η διατήρηση του φαινομένου του θερμοκηπίου σε θερμοκρασίες κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε ετήσια βάση. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο και δύσκολο στόχο, που απαιτεί διακρατική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νορβηγική πρωτεύουσα είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα κοινωνίας που κάνει ένα πραγματικά θαρραλέο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς σχεδιάζει, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, να περιορίσει στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Και μπορεί το Όσλο να μην αντιμετωπίζει τα συμβατικά προβλήματα με την ποιότητα της ενέργειας που παράγει και καταναλώνει – καθώς η πόλη βασίζεται στον υδροηλεκτρισμό – ωστόσο κλήθηκε να λύσει το θέμα της μόλυνσης από τις μεταφορές, κι έτσι ακολούθησε μια πιο ριζοσπαστική λογική.

Το 2015 το Όσλο απαγόρευσε την κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ τα ταξί και οι δημόσιες συγκοινωνίες πρόκειται να σταματήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020. Επιπλέον, η πόλη εντείνει προοδευτικά τους μηχανισμούς απαγόρευσης στο παρκάρισμα, και δημιουργεί όλο και περισσότερες λωρίδες για ποδήλατα, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση των διαθέσιμων θέσεων παρκαρίσματος των οχημάτων.

Παρά τις αναμενόμενες αρχικές αντιδράσεις, οι κάτοικοι του Όσλο βιώνουν ήδη τα πλεονεκτήματα του μέτρου στην καθημερινότητά τους, απολαμβάνοντας μια συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής σε πολλαπλά επίπεδα: πιο καθαρή ατμόσφαιρα, ευεξία λόγω μειωμένης χρήσης του αυτοκινήτου (που ενθαρρύνει το περπάτημα και το ποδήλατο), μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις στην πόλη, ειδικά για παιδιά και ηλικιωμένους.

https://www.fastcoexist.com/3064599/oslo-is-creating-the-model-for-how-cities-can-solve-climate-change