ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ
Ένα κολυμβητήριο στο Παρίσι θερμαίνεται από τους υπονόμους

Στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας μείωσης του κόστους αλλά και περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γαλλία, αρκετές δημόσιες εγκαταστάσεις έχουν υιοθετήσει ένα νέο σύστημα θέρμανσης που αξιοποιεί τη θερμότητα που ανακτάται από τις σωληνώσεις αποχέτευσης.

Στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας μείωσης του κόστους αλλά και περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γαλλία, αρκετές δημόσιες εγκαταστάσεις  έχουν υιοθετήσει ένα νέο σύστημα θέρμανσης που αξιοποιεί τη θερμότητα που ανακτάται από τις σωληνώσεις αποχέτευσης. Το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει την ανακύκλωση των υπολειμμάτων θερμότητας στους σωλήνες αποχέτευσης, που προέρχονται από ζεστό νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για μπάνιο, πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας σειράς έργων, που υλοποιεί η γαλλική εταιρεία ύδρευσης Suez, είναι η θέρμανση του κολυμβητηρίου Aspirant Dunand στο Παρίσι, όπου η εγκατάσταση καλύπτει σχεδόν το μισό των ενεργειακών αναγκών του. Το έργο αυτό ήρθε να προστεθεί σε δεκάδες αντίστοιχα συστήματα θέρμανσης σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πολυκατοικιών και δημοσίων κτηρίων. Η Suez έχει υπογράψει 30-ετές συμβόλαιο με το γαλλικό κράτος για το συγκεκριμένο project, και δημιουργεί περί τις 3-4 τέτοιες εγκαταστάσεις ετησίως.

Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανακτάται θερμότητα κυριολεκτικά οπουδήποτε υπάρχουν σωλήνες αποχέτευσης. Εξάλλου, η Γαλλία διαθέτει περί τα 400.000 χιλιόμετρα δικτύου, με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται μεταξύ 13 βαθμών το χειμώνα και 20 βαθμών το καλοκαίρι. Η Suez αξιοποιεί περίπου 4-8 βαθμούς Κελσίου από τη θερμότητα αυτή και τη μετατρέπει σε θερμοκρασία νερού 50 βαθμών Κελσίου,  για οποιαδήποτε οικιακή χρήση και φυσικά για θέρμανση.

http://in.reuters.com/article/us-france-environment-sewers-idINKCN125192