ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ
Το όραμα της Σίφνου για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα

Η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ) ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να καλύψει ανάγκες που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση & διακίνηση τοπικών προϊόντων.

Εδώ και έναν χρόνο, στο νησί η θεωρία επιχειρείται να γίνει πράξη από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ). Η συστηματική επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών γίνεται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του νησιού, με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την ατομική ευθύνη και την τεράστια σημασία των μικρών καθημερινών πράξεων και συνηθειών για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Βασικός στόχος – και πρωταρχικός λόγος ύπαρξης — της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου είναι να μετατραπεί η Σίφνος σε «πράσινο νησί». Γι’ αυτό τα μέλη της προσανατολίζονται σε ένα οικολογικό παραγωγικό μοντέλο αλλά και σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό μοντέλο. Η ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί ζητούμενο εδώ και δύο χρόνια και, πλέον, η ΣΕΣ είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για έργο απόλυτα υλοποιήσιμο, και με δοκιμασμένες τεχνολογίες.

Ζητούμενο είναι το νησί να μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του από ΑΠΕ, χωρίς να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εισαγωγή πετρελαίου, καθώς διακυβεύονται τόσο η περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της καύσης κακής ποιότητας καυσίμου, όσο και η ίδια η ενεργειακή ασφάλεια. Είναι προφανές ότι κάθε φορά που κακές καιρικές συνθήκες αποτρέπουν το ταξίδι του πετρελαιοφόρου πλοίου, το νησί κινδυνεύει να στερηθεί το  ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Τις εναλλακτικές λύσεις μπορούν λοιπόν να δώσουν το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Βάσει της προμελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την περίπτωση της Σίφνου προτείνεται ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση.

Αναλυτικότερα, το έργο που σκοπεύει να υλοποιήσει η ΣΕΣ, είναι ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο και ένα αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό, και θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες της Σίφνου σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την αντλησιοταμίευση. Τα μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου βρίσκονται ήδη σε επαφή με άλλους συνεταιρισμούς ανά την Ευρώπη (σε Δανία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία κ.α.), καθώς και με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCoop), που συνδράμει τις προσπάθειές τους και έχει δεσμευθεί ότι θα βοηθήσει για την προσέλκυση των απαραίτητων κεφαλαίων.

Σήμερα, η ΣΕΣ αριθμεί ήδη περισσότερα από 100 μέλη, μόνιμους κατοίκους του νησιού και επισκέπτες/φίλους.

http://sifnosislandcoop.gr/index.html