ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ
Πώς Τα Ανοιχτά Δεδομένα Διαμορφώνουν την Πόλη του Μέλλοντος

Όλες οι δραστηριότητές μας στην πόλη είναι μετρήσιμες και υπολογίσιμες. Και η ανάλυσή τους μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα και η καθημερινότητά να γίνει ευκολότερη.

Όλες οι δραστηριότητές μας στην πόλη είναι μετρήσιμες και υπολογίσιμες. Και η ανάλυσή τους μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα και η καθημερινότητά να γίνει ευκολότερη. Με κάθε μας κίνηση δημιουργούμε δεδομένα και παράγουμε πολύτιμη πληροφορία που αποκαλύπτει τάσεις, συνήθειες, προτιμήσεις, ακόμα και κινδύνους.

Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το GPS για να αναζητήσουμε μια συντομότερη διαδρομή προς τον προορισμό μας ή απλά για να προσανατολιστούμε στην πόλη, συμμετέχουμε σε μια δυναμική διαδικασία που ήδη αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης και το σχεδιασμό των αστικών κέντρων. Φανταστείτε έναν κινούμενο χάρτη όπου αναλύονται σε πραγματικό χρόνο οι καθημερινές κινήσεις πεζών, αυτοκινήτων και μέσων μαζικής μεταφοράς ούτως ώστε, μέσα από τα μοτίβα επιλογών και συμπεριφορών που προκύπτουν, να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα επιδρούσε σε μια γειτονιά ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο ή ένα καινούριο εμπορικό κέντρο.

Ας σκεφτούμε το υποθετικό παράδειγμα μιας δημοτικής αρχής που αποφασίζει να μετατρέψει σε πεζόδρομο τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, με το σκεπτικό της αποσυμφόρησης αλλά και της μείωσης των ρύπων. Σε ποιους δρόμους όμως θα κατευθυνθεί η κίνηση των οχημάτων; Ποιες περιοχές θα υπερφορτωθούν πάνω από τις δυνάμεις τους; Ποια γειτονιά θα δεχθεί επιπλέον μόλυνση στην ατμόσφαιρά της και πόσα σχολεία βρίσκονται εκεί;

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούγεται αυτονόητο πως πάντα κάποιος συνυπολογίζει όλες αυτές τις παραμέτρους για τον αστικό σχεδιασμό, η πραγματικότητα είναι ότι πολύ συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη όλο το φάσμα των συνεπειών μιας απόφασης, μιας επένδυσης ή πολιτικής, πόσω μάλλον όταν η διακυβέρνηση γίνεται με μη διαφανείς διαδικασίες, και όχι με ανοιχτά δεδομένα.

Τα καλά νέα είναι ότι η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων για τη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών στις πόλεις γίνεται ήδη πραγματικότητα διεθνώς, όχι μόνο για τη

  • Η Βαρκελώνη ήδη μετράει την υγρασία του εδάφους στα πάρκα της, και ειδικές ομάδες του Δήμου κινητοποιούνται άμεσα όταν παρατηρείται έλλειψη νερού.
  • Στο Άμστερνταμ, η δυνατότητα παρακολούθησης του όγκου της κυκλοφορίας των πεζών στους δρόμους της πόλης κατά τις βραδινές ώρες επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να χαμηλώνουν τα φώτα σε σημεία όπου δεν υπάρχει κόσμος, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους.
  • Στο Μεξικό, κάθε συμβόλαιο για το νέο αεροδρόμιο του Mexico City, ενός από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στον κόσμο, δημοσιεύεται αναλυτικά. Με τον τρόπο αυτό, η πληροφορία για το πού καταλήγει ο δημόσιος προϋπολογισμός και για ποιον ακριβώς σκοπό γίνεται προσβάσιμη από όλους, περιορίζοντας φαινόμενα διαφθοράς.
  • Στη Σουηδία, ειδική ιστοσελίδα με ό,τι ποσό έχει δαπανηθεί για παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες αναλύει ταυτόχρονα τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων, δίνοντας μια πλήρη εικόνα στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας για το πού κατευθύνονται τα χρήματά τους.
  • Στις ΗΠΑ, η πόλη της Βαλτιμόρης έχει συνδυάσει τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή με τα ιστορικά συναλλαγών της MasterCard, αναδεικνύοντας τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν συναρτήσει της αύξησης του εγκλήματος, όσο και το κόστος του εγκλήματος συνολικά – δηλαδή όχι μόνο ως φόρων που κατευθύνονται στα κέντρα κράτησης αλλά και ως εσόδων που δεν συλλέχθηκαν ποτέ από το κράτος λόγω των κλειστών επιχειρήσεων.

Όλα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή την επανάσταση των ανοιχτών δεδομένων, και αποδεικνύουν τη δύναμη που έχει η πληροφορία γύρω από οτιδήποτε μετρήσιμο να προκαλεί θετική αλλαγή στις σύγχρονες κοινωνίες

https://www.fastcoexist.com/3064278/how-to-build-the-perfect-city/the-city-of-the-future-will-be-powered-by-data